Richard Feynman Kimdir?

Richard Phillips Feynman (11 Mayıs 1918 – 15 Şubat 1988)[1] 20. yüzyılın en önemli fizikçilerindendir. Kuantum elektrodinamiği üzerindeki çalışmaları nedeniyle 1965'te Julian Schwinger ve Sin-Itiro Tomonaga ile beraber Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştür.
1918'de ABD'nin New York eyaletinde Queens'teki Far Rockway adlı küçük bir kasabada dünyaya geldi. Henüz 16 yaşındayken türev ve integral hesabını tüm yönleriyle kavradı. 17 yaşında Rockway'den ayrılıp, lisans derecesini yapacağı MIT (Massachusetts Institute of Technology)'e girdi. Lisans derecesinden sonra ünlü Princeton Üniversitesi'ne kabul edildi. Doktorasını Princeton'dan aldıktan sonra, dekorsal sanatlar öğretmeni Arline Greenbaum ile ailesinin itirazlarına aldırış etmeyerek evlendi. 1942'de ABD'nin savaşa katılmasıyla birlikte, Manhattan Projesi (atom bombası projesi) için çağrıldı.
Burada Nazilerden kaçıp ABD'ye sığınan, Alman fizikçi Hans Bethe tarafından kuramsal bölümün önderi olarak atandı. Bu görevi aldığında henüz 24 yaşındaydı. Manhattan Projesi'nde Feynman, kritik kütle için gerekli olan uranyum miktarını tespit etmek için çalıştı. Hipotezini denemek için Los Alamos'u havaya uçurmadan birçok deney araçları geliştirdi. Oak Ridge uranyumun parçalanması sırasında güvenlik sorunuyla uğraşırken, Feynman çalışanların ışıma zehirlenmesinden korunması için prosedürler geliştirdi. Savaş sonrası Bethe'yi takip ederek, Cornell Üniversitesi'ne gitti. Feynman burada atomaltı parçacıkların karmaşık yapısı için basit bir gösterim geliştirdi. Onun bu gösterimi Feynman Çizelgeleri olarak bilinir.
Savaş bittikten sonra, 1965'te Kuantum elektrodinamiğine yaptığı katkılardan dolayı Itiro Tomonaga ve Julian Schwinger ile birlikte Nobel Ödülüne layık görüldü. 1986'daki Challenger felaketini araştıran Rogers komisyonunda yer aldı.

Kültürel Kimliği

Bir aşkenazi doğup, yetiştirilmiş olsa bile, Feynman sadece bir ateist değildi aynı zamanda Yahudi olarak anılmasını da istemiyordu. Irksal olarak sınıflandırılmış insanlar arasında kitaplarda ve listelerde yer almak istemediğini rutin olarak söylüyodu. " Yahudiliğin bazı zati özellikleri sözüm ona taktir ediliyor ve bu ırksal teorilerin her türlüsünün sahip olduğu saçmalıklara açık bir kapı bırakıyor, on üç yaşındayken, yalnızca diğer dinsel inanışlarla çelişmiyor aynı zamanda Yahudi insanlarında herhangi bir şekilde " seçilmiş " olduğuna inanmıyordum" demiştir



Richard Feynman
Feynman at Los Alamos.jpg
Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı fizikçi
DoğumRichard Phillips Feynman
11 Mayıs 1918
QueensNew YorkABD
Ölüm15 Şubat 1988 (69 yaşında)
Los AngelesABD
Kanser (Liposarkom ve/veya Waldenström Makroglobulinemisi sebebiyle)
VatandaşlığıABD
MilliyetiAmerikalı
DalıTeorik fizik
Çalıştığı yerlerCornell Üniversitesi
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü
ÖğrenimMassachusetts Teknoloji Enstitüsü (BS)
Princeton Üniversitesi(Doktora)
Doktora hocasıJohn Archibald Wheeler
Doktora öğrencileriF. L. Vernon, Jr.
Willard H. Wells
Albert Hibbs
George Zweig
Giovanni Rossi Lomanitz
Thomas Curtright
James M. Bardeen
EtkilendikleriPaul Dirac[kaynak belirtilmeli]
Leonardo da Vinci[kaynak belirtilmeli]
EtkiledikleriFreeman Dyson[kaynak belirtilmeli]
Lawrence Krauss
Aldığı ödüllerAlbert Einstein Ödülü (1954)
E. O. Lawrence Ödülü (1962)
Nobel prize medal.svg Nobel Fizik Ödülü (1965)
ForMemRS (1965)
Oersted Madalyası (1972)
Ulusal Bilim Madalyası (1979)
EvlilikleriArline Greenbaum (1941–45) (merhum)
Mary Louise Bell (1952–56)
Gweneth Howarth (1960–88) (hayatını kaybetti)
ÇocuklarıCarl Feynman
Michelle Feynman

Yorumlar